Bij het Dierentehuis Zeist zijn vele vrijwilligers actief. Samen met onze vaste medewerkers zetten zij zich in om onze dieren optimaal te verzorgen en wat extra aandacht te geven.
Vrijwilligerswerk in ons Dierentehuis is leuk en afwisselend werk. Je werkt in een enthousiast team waarin een prima sfeer heerst. Tussen de werkzaamheden door is er tijd voor ontspanning, koffie en thee. Hoeveel tijd je vrij kunt maken, is niet het belangrijkste. Sommige vrijwilligers komen bijna dagelijks, anderen wekelijks, sommigen tweewekelijks. Wij vinden het belangrijker dat wij op jouw aanwezigheid kunnen rekenen.
Wat voor functies hebben we zoal?
Verzorgers (aanmeldformulier )
Iedere morgen moeten de katten- en hondenkennels schoongemaakt worden, 7 dagen per week. Dat is niet alleen soppen maar ook het observeren van het dier. Zie je afwijkend gedrag, oogt een dier sloom, is de ontlasting niet goed etc. dan rapporteer je dat naar de vaste medewerkers. Daarnaast hoort het eten en drinken geven er ook bij en natuurlijk mag er geknuffeld worden. Ben je haar- en poepbestendig, dan ben jij de juiste persoon om ons te helpen.
Op welke tijden wordt er schoongemaakt? Iedere dag van 9.00 – 12.00 uur en op zon- en feestdagen van 10.00 – 13.00 uur.
Wandelaars (aanmeldformulier ):
Onze asielhonden mogen heerlijk wandelen in het bos achter het Dierentehuis. Dat doen we met vaste wandelaars, in vaste wandelteams, 7 dagen per week door weer en wind. Ben je een buitenmens en hou je van honden, maar houd je je wel aan de regels die wij stellen, dan zoeken we jou. Immers een asielhond is heel anders dan een eigen hond, dus wij hebben strenge veiligheidsregels.
Op welke tijden wordt er gewandeld? Iedere dag van 9.00 – 12.00 uur en van 13.00 – 16.00 uur.
Pension/dagopvang vrijwilligers (aanmeldformulier ):
Voor ons goedlopende pension en dagopvang zoeken we mensen die onze vaste medewerkers willen ondersteunen met het op de speelweides zetten van de honden. ’s Morgens krijgen de honden na hun weiderondje een heerlijke bak eten.
Sommige honden vinden het leuk om te rennen met een andere hond, andere honden vinden het heerlijk als iemand een balletje met ze gooit. Alles draait hier ook om liefde en aandacht. En daarvan hebben honden nooit genoeg, toch?
Op welke tijden hebben we de meeste drukte? ’s Morgens van 7.30 – 10.00 uur en ’s middags van 13.00 – 16.30 uur.
Wat vragen wij:
- Mensen van 18 jaar of ouder
- die kennis van of ervaring met honden hebben
- graag samenwerken met collega’s
- fysiek in staat zijn om met de (veelal grote) honden te lopen
- niet bang zijn voor een beetje viezigheid
- minimaal één of 2 vaste ochtenden kunnen helpen
Opvangadressen (aanmeldformulier ):
Gastgezinnen zorgen voor de tijdelijke opvang van dieren die extra aandacht en verzorging nodig hebben.
Je kunt hierbij denken aan angstige, drachtige, zieke en/of jonge dieren. Naast veel liefde en geduld is ervaring met dieren vanzelfsprekend noodzakelijk.
Soms komen er honden in ons asiel die hier gewoon niet op hun plek zijn. Zij zouden erg geholpen zijn als zij konden logeren bij een opvanggezin. Helaas hebben wij momenteel een groot tekort aan gezinnen die hen op kunnen vangen.
Ieder jaar in mei/juni begint het “kittenseizoen” weer. Wij zijn in deze periode altijd op zoek naar mensen die drachtige poezen, poezen met kittens of kittens zonder moeder kunnen opvangen. De opvangperiode is afhankelijk van de vordering van de zwangerschap of de leeftijd van de kittens en kan variëren van 4 tot 16 weken.
Voorwaarden kittenopvang (aanmeldformulier ):
Je beschikt over een aparte kamer waar de poes in een rustige en veilige omgeving kan bevallen en haar kittens kan verzorgen.
Jouw eigen dieren zijn geldig geënt en sociaal naar katten/kittens.
Je hebt voldoende tijd en kennis om de moederpoes en kittens te verzorgen en de kittens te socialiseren (op een positieve, vriendelijke en niet dwingende manier).
Je beschikt over vervoer voor het geval het noodzakelijk is een dierenartsenpraktijk te bezoeken met moederpoes en / of kittens.
Het Dierentehuis is verantwoordelijk voor de plaatsing van de moederpoes en de kittens.
Plaatsing gebeurt in overleg met het opvangadres op de voorwaarden van het asiel.
Het Dierentehuis stelt indien gewenst de benodigdheden ter beschikking. Denk hierbij aan eet- en drinkbakken, kattenbakken, mand, handdoeken, voer en kattenbakgrit, maar ook begeleiding.
Klussers (aanmeldformulier ):
Handige mensen die diverse klussen in het Dierentehuis kunnen oppakken.
De beste tijd om te klussen is als het Dierentehuis gesloten is, dus ’s morgens of op zondag gedurende de gehele dag.
Welke klussen hebben we bijvoorbeeld:
- De tuin, dus snoei- en maaiwerkzaamheden
- Schilderwerkzaamheden
- Niet-alledaagse schoonmaakklusjes (bijvoorbeeld het schoonmaken van het dak of de goten)
- Van slaapzakken, spreien etc. wasbare kussens en overtrekjes kunnen maken (deze worden in de honden- en kattenmanden gelegd)
Realiseer je dat vrijwilligerswerk is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. We verwachten veel van je, maar daar krijg je ook wat voor terug. Kom en help ons de dieren te helpen. Zij zijn je dankbaar en wij ook.
Heb je belangstelling en ben je 18 jaar of ouder: neem dan contact met ons op. Wij zullen je enthousiast vertellen over dit aangename en dankbare werk. Je kunt ons een e-mail sturen waarin je wat over jezelf vertelt en aangeeft waar je interesse naar uit gaat of gebruik maken van het aanmeldformulier.